Informatie Jeugdtoernooien

Toernooi soorten

Er worden voor de jeugd allerlei toernooien georganiseerd. Ieder toernooi heeft zijn eigen doelgroep en kenmerken. Om hier enige duidelijkheid in te brengen, worden de toernooien op deze pagina beschreven. De toernooien kunnen in de volgende categorieën worden ondergebracht:

  • TTVN interne toernooien
  • Open verenigingstoernooien
  • Afdelingstoernooien
  • Landelijke toernooien
  • Toernooien op uitnodiging
TTVN interne toernooien

Interne toernooien worden door TTVN georganiseerd en zijn voor alle jeugdspelers die lid zijn van TTVN.

Ladder
Door het seizoen heen wordt het laddertoernooi gespeeld. Over vijf of zes avonden, meestal in de vakanties, kunnen punten worden verdiend. Wie aan het einde de meeste punten heeft, heeft gewonnen. De actuele stand is altijd op de site te vinden.

Clubkampioenschappen

Op een zondag in december worden de clubkampioenschappen gehouden. Hier spelen alle jeugdspelers van onze vereniging tegen elkaar. Overigens hebben we hier ook meestal een poule voor ouders die het graag zelf eens willen proberen.

De resultaten van deze interne toernooien tellen niet mee in de sterkte rating van de spelers.

Open verenigingstoernooien

Dit zijn toernooitjes die door verenigingen in hun eigen zaal worden georganiseerd. Spelers worden meestal op sterkte ingedeeld. Voorbeelden van deze toernooien zijn de Utrechtse Open (SVE), Open Soester (Shot Soest) en het Keistad (Over ‘t Net).

Dit soort toernooitjes zijn ideaal voor spelers die een leuk toernooitje willen spelen zonder de druk van het moeten presteren. De resultaten van deze toernooien tellen niet mee in de sterkte rating van de spelers.

Landelijke toernooien

Landelijke toernooien worden door de landelijke bond NTTB georganiseerd. Ook van de landelijke toernooien zijn er een aantal soorten. Bij de landelijke toernooien gaat het meer om de prestatie. Bij alle landelijke toernooien wordt er gespeeld per leeftijdcategorie, licentie en geslacht. De resultaten van deze toernooien tellen altijd mee in de rating van de spelers.

Ranglijsttoernooien
Door het seizoen heen worden hier een aantal van georganiseerd. Dit zijn vaak vrij grote toernooien. Er wordt meestal gespeeld in poules waarbij de besten doorgaan in een afvalsysteem. Er zijn aparte toernooien, op andere dagen, voor spelers zonder licentie, met een B-licentie en een A-licentie.
In principe mogen alle spelers zonder licentie meedoen. In praktijk is het toernooi vooral leuk voor wat gevorderde spelers. Als je door TTVN wordt uitgenodigd voor dit toernooi, kan je ervan uitgaan dat we je als gevorderd beschouwen. De ranglijsttoernooien zijn ook de toernooien met het hoogste inschrijfgeld.

Nationale Jeugdmeerkampen (NJM)
De NJM wordt eigenlijk gezien als het belangrijkste toernooi voor prestatiespelers. De spelers worden per leeftijdscategorie en geslacht ingedeeld in poules van zes. De beste drie gaan door naar de volgende ronde. Normaal zijn er twee regionale ronde en drie landelijke rondes. Dit toernooi is geschikt voor de wat gevorderde speler.

Nederlands kampioenschappen
De NK worden alleen georganiseerd voor spelers met een A en B licentie. Er wordt in poule gespeeld gevolgd door een afvalsysteem. De NK wordt in de enkel en dubbelspel categorie gespeeld.

Leeftijd, rating en licenties

Voor de deelname aan toernooien zijn een aantal zaken belangrijk. De leeftijd, de speelsterkte en daarvan afgeleid de licentie.  Met uitzondering van de landelijke toernooien worden bijna alle toernooien gemengd gespeeld. Dus jongens en meisjes spelen tegen elkaar.

Leeftijd categorieën

Voor seizoen 2023/2024 geldt:

Onder 19:geboren in 2005 of 2006
Onder 17:geboren in 2007 of 2008
Onder 15:geboren in 2009 of 2010
Onder 13:geboren in 2011 of 2012
Onder 11:geboren in 2013 of later

De leeftijdscategorieen die voor 2021 golden zijn:
Junioren:geboren in 2006, 2007 of 2008
Cadetten:geboren in 2009 of 2010
Pupillen:geboren in 2011 of 2012
Welpen:geboren in 2013 of later

Elk jaar wordt op 1 juli de geboortejaren aangepast aan het nieuwe seizoen.

Speelsterkte / rating

Naar aanleiding van de resultaten wordt er een rating aan een speler toegekend. Vaak wordt bij de indeling van toernooien gebruik gemaakt van deze rating.
Voor de jeugd worden er twee soorten ranglijsten bijgehouden. Op de jeugdranglijsten staan spelers met een A of B licentie. Op de senioren ranglijst staan ook jeugdspelers die een aantal wedstrijden in de competitie of landelijke toernooien gewonnen hebben.

Licenties

Als de rating van een speler boven een bepaald niveau uitkomt, krijgt de speler een licentie. De beste spelers hebben een A licentie. Een groep daaronder heeft een B en alle overige spelers hebben geen licentie. De licentie is van belang om toegang te krijgen tot bepaalde landelijke toernooien. Bij de welpen bestaat alleen de licentie A, daarnaast zijn er nog welpen zonder licentie. De licenties staan hier.

Afdelingstoernooien

De afdelingstoernooien worden door de jeugdcommissie van de afdeling Midden georganiseerd. Er zijn de volgende toernooien.

Mini-Meerkampen
Door het seizoen heen worden door de afdeling een stuk of zes Mini-Meerkampen georganiseerd. Deze zijn bedoeld om beginnende spelers te laten wennen aan het spelen van wedstrijden. Er mogen alleen beginnende pupillen en welpen meespelen. De spelers worden in poules op sterkte ingedeeld. Omdat er veel beginnende spelers meedoen, is het inschatten van de sterkte soms lastig. Per poule worden er twee prijzen uitgereikt zodat er veel spelers met een beker naar huis gaan.
Als de zaal van de ontvangende vereniging het toelaat, wordt er ook een poule gespeeld met beginnende cadetten. Deze worden ook wel de D-Cadetten genoemd.
De resultaten van deze toernooien tellen niet mee in de sterkte rating van de spelers.

Afdelingskampioenschappen
De afdelingskampioenschappen vinden begin januari plaats in. Hier wordt op leeftijd en sterkte gespeeld tussen spelers van verenigingen binnen de afdeling. De spelers worden in veel categorieën opgedeeld. Op leeftijd, op sterkte en in het dubbelspel. Binnen de leeftijd worden er ook weer onderscheid gemaakt in sterkte. Het toernooi is dus geschikt voor alle spelers met enige wedstrijd ervaring (Bijvoorbeeld een seizoen starters). Jongens en meisjes spelen gescheiden.
De resultaten van dit toernooi tellen mee in de sterkte rating van de spelers.

Midden-Meerkampen
De Midden-Meerkampen worden aan het einde van het seizoen voor de zomervakantie gehouden. Meestal over drie zaterdagen. Alle spelers worden op sterkte ingedeeld in poules. De beste spelers gaan door naar de volgende zaterdag. Op de laatste zaterdag spelen de beste spelers van iedere sterkte-categorie dus tegen elkaar.
Het toernooi is geschikt voor alle spelers met enige wedstrijdervaring. (Bijvoorbeeld een seizoen starters) Jongens en meisjes spelen tegen elkaar en de resultaten van dit toernooi tellen niet mee in de sterkte rating van de spelers.

Toernooien op uitnodiging

Aan de onderstaande toernooien mogen alleen spelers meedoen die hiervoor door de bond of afdeling worden uitgenodigd.

Tablestars:  the Battle
Een toernooi dat als side-event tijdens het NK senioren wordt gespeeld. Uit iedere plaats mag een basisschool team meedoen. Dus een landelijk basisscholentoernooi.

Jeugdklassentoernooi
Iedere afdeling mag zijn beste competitie-spelers per klasse afvaardigen. Zo spelen de beste competitie spelers uit de eerste klasse van de diverse afdelingen tegen elkaar. De beste van de tweede klasse e.d.
Ook dit toernooi is een side-event tijdens het NK senioren.

4 afdelingenontmoeting
Een toernooitje waarbij een aantal spelers per afdeling tegen elkaar spelen. De spelers worden door de afdeling uitgenodigd. Dit  toernooi wordt als side-event tijdens het NK wordt gespeeld.

Jeugdcup
De beste drie spelers per categorie van iedere afdeling spelen tegen elkaar in team. Er zijn vier categorieën jongens welpen, jongens pupillen, meisjes welpen en meisjes pupillen. Het toernooi wordt over twee dagen in sportcentrum Papendal gespeeld.

Jeugdmasters
De beste 12 jeugdspelers spelen in twee poules tegen elkaar. Aparte poules voor jongens en meisjes.